Backpacken in Azië met peuter – Zo doe je dat!

8

Backpacken in Azie met peuter: Esther (32 jaar), Sjoerd (41 jaar) en Eefke (2 jaar) hebben er verstand van! Zij wonen in Amsterdam. Sjoerd werkt bij een softwarebedrijf en Esther heeft een eigen bedrijf, waarmee zij zich richt op het innovatiever maken van de overheid. Esther heb ik over  het backpacken in Azie met peuter een aantal vragen gesteld nadat zij net terug waren van hun reis door Zuid-Oost Azië waaronder Sri Lanka en Thailand.

De eerste keer dat we gingen pas backpacken toen ik zwanger was van Eefke. Daarvoor reisden we al wel veel – Canada, Amerika, Zuid-Afrika, veel in Europa – maar ik was altijd meer van de luxere vakanties. Tot ik toch een keer wilde kijken hoe het was om met een rugzak te gaan reizen.

Backpacken in Azie met peuter

De tickets naar Maleisië waren geboekt en toen bleek ik zwanger. Met precies dertien weken op de teller stapte ik in het vliegtuig. In de maand erna werd ik in Maleisië gegrepen door het reisvirus: wat was deze manier van reizen gaaf! Ik baalde dus ook enorm, want ik zag niet echt voor me hoe we dat met kind zouden kunnen doen.

Totdat ik een stel zag dat rondreisde; backpacks op de rug en kind in een drager op de buik. Dat is altijd in mijn hoofd blijven zitten en toen we Eefke veel begonnen te dragen ontstonden de plannen voor een backpackreis met z’n drietjes.

Backpacken in Azie met kind

Verre reis met een peuter

De eerste reis was naar Thailand, Eefke was toen net één. Dat was ook wel een bewuste keuze; Eefke had koemelkallergie (nog steeds trouwens) en reflux en de eerste maanden moest ik echt niet denken aan een lange reis. Na een jaar was ze af van de flesjes melk en ging het heel goed, tijd dus om weg te gaan!

Echt lang getwijfeld hebben we niet, maar ik vond het wel spannend. Zou het allemaal wel goed gaan? En zo’n lange vliegreis, trokken we dat wel? Maar ik heb een mega nuchtere man, die relativeert een hoop. En wij hielden ons gewoon voor: als het niet gaat dan boeken we een hutje aan het strand op een eiland en blijven daar drie weken zitten. Met die insteek zijn we de reis begonnen en toen bleek dat we prima konden reizen. Het viel me toen echt 100% mee!

Tempel Thailand

Backpacken in Zuid-Oost Azië met peuter: geschikte landen

We zijn na Thailand nog naar Sri Lanka geweest en komen net terug uit Vietnam. Thailand was een bewuste keuze als eerste land, want het is makkelijk te reizen. Het is een prachtig land, maar wel toeristisch. (dit zijn tips voor Azië met kids)

Het leuke vond ik zelf dat doordat je met een kind reist, je soms op plekken stopt waar niemand stopt, omdat je gewoon wel moet. Wij merkten dat met Eefke een reis van maximaal 4 a 5 uur haalbaar was, daarna was ze het echt wel zat – en wij automatisch ook.

Dus dan slaap je bijvoorbeeld in Surat Thani, een stad waar nauwelijks een toerist komt, omdat je daar alleen maar naartoe of vandaan vliegt. Wij hebben er een geweldige avond en ochtend gehad, omdat je echt het gevoel hebt even het ‘echte’ Thailand te zien.

Het is juist leuk om wat goedkoper te slapen, omdat je dan op zulke leuke plekjes komt!

Backpacken in Azië met peuter: Sri Lanka

Sri Lanka heeft echt ons hart gestolen, dat vonden we geweldig. Het is klein en overzichtelijk, niet enorm toeristisch en heel goed te bereizen. Als je ergens heen wilt met kinderen zeg ik: ga naar Sri Lanka!

Wij waren er 3,5 week en hebben ongelofelijk veel kunnen zien en doen. Het eten is fantastisch en je hebt er alles: zee en strand, mooie natuur, oude steden en prachtige bergen met theeplantages. En de mensen zijn ongelofelijk vriendelijk. Echt doen!

backpacken in Azië met peuter: Vietnam

Tot slot Vietnam, ook dat is een land dat goed te bereizen is met een klein kind, al zijn de afstanden groter en hebben we daarom meer gevlogen. We vonden zelf vooral het zuiden van Vietnam leuk, het is wat relaxter dan het drukke en hectische noorden. Net als in alle landen waar we zijn geweest vinden Vietnamezen kinderen geweldig, Eefke werd met open armen ontvangen.

backpacken in Azië met peuter

Backpacken met kleine kinderen

Backpacken is voor ons met twee backpacks, een daypack en kind in de doek op pad gaan. We hebben allebei een flinke backpack, waar de spullen voor ons drieën prima inpassen. Daarnaast draag ik Eefke – met een backpack trouwens altijd in een ringsling – en zo verplaatsen we ons.

Maar goed, eerlijk is eerlijk, die backpacks heb je nu ook weer niet zo vaak om. Voor de andere stukken hebben we een geweven doek bij ons (met linnen, dat vinden wij het fijnste in de tropen) en dragen we Eefke op de buik of rug. We zijn alle twee geen fan van dragers, dus vandaar een doek. Eefke is gewend om in de doek te zitten en slaapt er ook graag in, dus dat is perfect tijdens activiteiten of het reizen.

Budget voor backpacken in Azië met peuter

We reizen op een budget, wel iets ruimer dan vroeger, maar niet in luxe. Luxe past wat mij betreft ook niet bij backpacken. Het is juist leuk om wat goedkoper te slapen, omdat je dan op zulke leuke plekjes komt! We boeken vooral guesthouses. Voorwaarde voor mij is wel dat we een eigen badkamer hebben. Eefke slaapt tussen ons in, we hebben alleen een tweepersoonsbed nodig.

Overigens boeken wij ter plekke pas de locaties, omdat we dan een beetje gevoel hebben voor een land en hoe snel we er reizen. Aangezien je tegenwoordig overal (echt OVERAL) wifi hebt, kun je dat ook prima doen. Ik heb er wel een hekel aan om met een kind dat moe is na een reisdag nog iets te zoeken, dus ik zorg er altijd voor dat we in ieder geval voor de eerste nacht op de nieuwe bestemming een plek hebben.

Ook voor de rest houden we het redelijk ‘backpack-proof’, we reizen veel met lokaal vervoer en eten bijvoorbeeld met name streetfood op straat. Vinden we gewoon het lekkerste en we zijn er nog nooit ziek van geworden – Eefke incluis. Zolang je maar gaat zitten waar het druk is met locals komt het wel goed. Sterker nog; in Vietnam heb ik voor het eerst voedselvergiftiging gekregen… na het eten bij een luxe Westers restaurant.

Backpacken in Azië met kind

Nu we met onze dochter reizen hebben we het tempo aangepast als je het vergelijkt met de eerdere reizen zonder kind. Dat is ook iets waar je ter plekke naar moet kijken; wat lukt wel en wat lukt niet?

Eef is wat dat betreft echt een makkelijk reiskind: die heeft geen strak ritme en kan prima tegen prikkels. Al merkten we in Sri Lanka dat we iets teveel deden (twaalf locaties in 25 dagen). In Vietnam hebben we het – mede doordat ik zwanger ben en van tijd tot tijd erg misselijk was – wat rustiger aan gedaan en daar gedijde ook Eefke goed bij. Twee a drie nachten op dezelfde locatie zijn voor ons perfect.

Koemelkallergie

Verder valt het eigenlijk wel mee waar je rekening mee moet houden. Alles is prima verkrijgbaar; luiers en andere benodigdheden zijn overal te koop.

Voor ons is met Eefke haar koemelkallergie met name belangrijk dat we heel goed opletten of er ergens melk of boter in wordt gebruikt. Wat voor ons ook fijn is, is dat Eefke heel goed slaapt in de doek.

Daardoor hoeven wij geen rekening te houden met middagslaapjes – die doet ze onderweg gewoon lekker bij ons. Ik kan me voorstellen dat als je kind niet zo goed slaapt in de doek dat een ander verhaal is.

Ik heb er wel een hekel aan om met een kind dat moe is na een reisdag nog iets te zoeken, dus ik zorg er altijd voor dat we in ieder geval voor de eerste nacht op de nieuwe bestemming een plek hebben.

Backpacken in Azië met een kind? Vooral doen! Backpacken met een klein kind is zó leuk en je hebt zoveel contact met de locals! Ik vind het echt een verrijking en zou het niet willen missen!Heb jij tips over Backpacken in Azië met peuter? 

Lees ook: dit gezin reisde met een dreumes door Zuid-Oost Azië!

8 Comments
 1. Nesrin zegt

  Super cool! Ik vind het altijd zo gaaf om dit soort reisverhalen te lezen over ouders die met kinderen een reis maken. Stiekem schaam ik me dan want ik trip al lichtjes als ik gewoon op vakantie ga naar Turkije met mijn kinderen 😉

 2. Eve Allijn zegt

  Ik heb Sri Lanka gelijk op mijn lijstje gezet! 🙂 Ik denk trouwens dat Bali ook erg goed te bereizen is met baby, wij zijn daar 1.5 jaar geleden geweest met Indonesie online, toen was ik zwanger, maar nu we een kindje hebben zou ik er zeker weer naar terug gaan. Heerlijke sfeer, doordat je je eigen chauffeur hebt ook prima te bereizen (wij zijn luxe backpackers haha, OV is bijna duurder), de bevolking is enorm aardig, de temperatuur aangenaam en de natuur overweldigend! 🙂

  1. Karlien zegt

   Sri Lanka heb ik ook direct op mijn lijst gezet! Bali is ook prachtig, was er zes jaar geleden een aantal weken. Ik ken een aantal ouders die er zijn geweest mijn kleine kids en dat is echt prima te doen.

 3. DisneyChicks.nl zegt

  Wat gaaf dat je dat zo doet! Het si inderdaad fijn dat alle benodigdheden als luiers gewoon overal te krijgen zijn. En inderdaad, een goede zonbescherming is een must, zeker ook voor de kleine. 🙂

 4. Sheila zegt

  Wat leuk om te lezen. Wij waren vorig jaar in Amerika aan het reizen met onze zoon (toen een baby). Maar ik heb Amerika nooit echt een backpack land gevonden. Maar het is daar zeker leuk om een roadtrip te maken met een kind. Gisteren hebben we een ticket naar Thailand geboekt. Dus daar gaan we nu heen met zoonlief (1 jaar als we vertrekken). En natuurlijk backpackend.

  Zelf is dat mijn favoriete vorm van reizen. Ik doe het al zo’n 16 jaar en zou het niet anders willen! Ik kijk er naar uit. Thailand heb ik vaker bezocht, maar nooit met een klein kind. Dus deze tips zijn zeker handig.

  1. Karlien zegt

   Wow wat gaaf! Heel veel plezier alvast en ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen 🙂

 5. Helen zegt

  Wij zijn aan het plannen voor een reis van een maand of drie en vragen ons af; hoe doe je het met luiers? Wasbaar, daar kopen, etc. Onze man is dan net 2 en ik denk zeker nog niet zindelijk… We moeten on 2 backpack spullen meenemen voor 2 volwassenen en kinderen van 2 en 4, dus zeker niet onbeperkt ruimte.

 6. Esther zegt

  Kun je daar prima kopen, tenminste toen wij er dus een flink aantal jaar geleden waren! Ik weet niet hoe het nu is gezien de crisis in Sri Lanka, maar in andere Aziatische landen kan dat prima.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.